Soczewica Urid (Urad Dal) 0,5 kg
Cena regularna:
12,00 zł
towar niedostępny






Opis
Czarna soczewica łamana (Urid Dal) 500g
Data ważności do końca 06.2023r.
Urid dal to białe połówki soczewicy czarnej bez łupinek.
Czarna soczewica jest bardzo popularna w Indiach i Azji. Zawiera dużo białka, mało tłuszczu, węglowodany, kwasy foliowe, dużo błonnika i minerałów. Posiada niski indeks glikemiczny. Idealna do curry, dań jednogarnkowych i zup.
Czarna soczewica zawiera dużo białka, kwas foliowy, mało tłuszczu, węglowodanów, oraz mnóstwo błonnika i minerałów. Jest też mało kaloryczna i posiada niski poziom indeksu glikemicznego, dlatego śmiało mogą ja spożywać cukrzycy, gdyż stabilizuje poziom cukru we krwi. Ma również żelazo przydatne osobom skłonnym do anemii. Ponad to jest źródłem fosforu, magnezu, cynku oraz witaminy B. Ma dobroczynny wpływ na cerę, wspomaga układ pokarmowy, przemianę materii, odchudzanie, a przede wszystkim obniża cholesterol.
Przed gotowaniem należy namoczyć (minimum 15 min).
PRZEPIS NA PIKANTNY URAD DAL
Prosty, ale pyszny wegański przepis na indyjski daal z czarną soczewicą gram w pachnącym indyjskim sosie, który stanowi idealne danie z jedzeniem komfortowym, które można dodać do obiadu w tygodniu lub w weekend. Danie bezglutenowe.
Składniki:
3/4 szklanki (150 g) Urid dal (podzielona i łuskana czarna soczewica - wygląda jak biała soczewica)
1,5 szklanka wody
1/4 łyżeczki soli
Do zasmażki:
2 łyżeczki oleju
1/2 łyżeczki nasion kminku
szczypta asyfetydy
1 łyżeczka startego imbiru
1 duży dojrzały pomidor posiekany około 3/4 szklanki
1 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczka kaszmirskiego czerwonego chili w proszku lub 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki cayenne lub indyjskiego czerwonego chili w proszku (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Namocz soczewicę Urid dal w ciepłej wodzie przez co najmniej 15, a najlepiej 30 minut. Po namoczeniu odcedź i dodaj do garnka z wodą i solą i gotuj przez 20-30 minut lub do momentu kiedy daal będzie miękki.
Przygotuj zasmażkę: Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj olej i poczekaj, aż się rozgrzeje. Dodaj nasiona kminku, asyfetydy i smaż, aż nasiona zmienią kolor i staną się bardzo pachnące. Będą skwierczeć i nadal zmieniać kolor. Następnie dodaj imbir, kurkumę, kolendrę mieloną, słodką paprykę, pieprz czarny i cayenne i wymieszaj. Smaż wszystkie przyprawy przez chwilę. Następnie dodaj pomidory i sól i gotuj do momentu aż będą miękkie. Rozgnieć większe kawałki. Dodaj odrobinę wody, jeśli pomidory nie są wystarczająco soczyste i jeśli zaczną przyklejać się do patelni. Zajmie to od 5 do 7 minut.
Dodaj ugotowaną dal (soczewicę) wraz z płynem do gotowania i dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż dal osiągnie pożądaną konsystencję. Dal gęstnieje, gdy siedzi, więc potrzebujesz trochę dodatkowego płynu.
Posmakuj i dostosuj smak, dodaj soli, soku z cytryny, lekko wymieszaj i zdejmij z ognia. Udekoruj kolendrą. Podawaj na ryżu, plackach roti, z pieczywem lub naan.
Smacznego!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.