Czarny pieprz całe ziarna 100g
Opis
Pieprz czarny
Gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych. Wywodzi się z południowo-wschodnich Indii, jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. Pieprz czarny uprawiany jest jako roślina użytkowa w tropikalnych rejonach o klimacie gorącym i wilgotnym.
Pieprz - rodzaje
Istnieje wiele gatunków pieprzu. Różnią się one kolorem oraz stopniem dojrzałości owocu. Warto wiedzieć, że pieprz biały, czerwony, zielony i czarny są owocami jednej rośliny.
- pieprz czarny – to niedojrzałe owoce, które suszy się na słońcu, a następnie poddaje fermentacji. Dzięki temu procesowi osiągają charakterystyczny czarny kolor. Pieprz czarny jest najostrzejszym i najbardziej aromatycznym rodzajem pieprzu
- pieprz biały – są to dojrzałe owoce pieprzu. Po zebraniu moczy się je i usuwa z nich wierzchnią warstwę, a następnie suszy do uzyskania białego koloru. Pieprz biały ma dość intensywny aromat, jednak jego smak jest nieco delikatniejszy niż pieprzu czarnego
- pieprz zielony – to niedojrzałe ziarna. Aby zachowały zielony kolor, nie suszy się ich na słońcu, tylko w niskich temperaturach. Można go również konserwować w solance, a także marynować w kwasie mlekowym lub octowym. Pieprz zielony jest jedną z najbardziej łagodnych odmian pieprzu
- pieprz czerwony (zwany także różowym), to dojrzałe owoce pieprzu. Z ziaren nie pozbawia się otoczek, tylko marynuje w solance lub occie. Jego smak zbliżony jest do pieprzu zielonego. Wyróżnia się lekko żywicznym aromatem.
- pieprz cytrynowy – jest to połączenie pieprzu białego lub pieprzu czarnego z kwaskiem cytrynowym. Dzięki temu ma on charakterystyczny żółty kolor i lekko cytrynowy aromat
Pieprz - właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne pieprzu wynikają z zawartości piperyny - alkaloidu, który występuje w wierzchniej warstwie skórki pieprzu.
Dzięki niej pieprzowi są przypisywane właściwości odchudzające. Piperyna powoduje wzmożoną emisję energii cieplnej przez organizm, skutkiem czego jest intensywniejsze spalanie i zwiększone zużycie zapasów tłuszczowych.
Piperyna spowalnia także proces powstawania nowych komórek tłuszczowych. Poza tym pobudza produkcję soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza trawienie. Jednak uwaga - proces ten może powodować także wzmożone łaknienie.
Dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.
Zwiększa również absorpcję kurkuminy o 2000%, dzięki czemu działa odkażająco i przeciwzapalnie na organizm. Ponadto wykazano działanie przeciwbiegunkowe i immunostymulujące piperyny. Działa również moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn.
Piperyna jest także bardzo silnym antyoksydantem. Ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Ponadto piperyna zwiększa poziom melanocytów w organizmie, dlatego też wskazana jest szczególnie osobom cierpiącym na bielactwo.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.